ОРАЗА ҰСТАУ — АДАМ ДЕНСАУЛЫҒЫНА ПАЙДАЛЫ

Тунистегі ұлттық тамақтану институтының мамандары Рамазан айында ораза ұстайтындардың жақсы холестерин деңгейі 20% көтерілетінін дәлелдеді.

Өздеріңіз білетіндей, жаман холестерин қан тамырларының қабырғаларында орналасады, бұл жүрек-тамыр ауруларының қаупін тудырады. Жақсы холестериннің керісінше әсері бар. Ал қаныққан майларды тұтыну жаман холестерин деңгейін жоғарылатады.

Мұсылмандардың аузынан, ораза адам денсаулығына жағымды әсер ететінін жиі естиміз. Бірақ бұл фактіні егжей-тегжейлі және дәл растауын диетологтардан естуге болады. Олардың сөздері медициналық тұрғыдан расталған. Оразаның адам ағзасының әртүрлі мүшелеріне жағымды әсерінің бірнеше мысалдары келтірілген.

Ми — ораза кезінде дене май қорының бір бөлігін тұтынады, бұл қандағы холестеринді азайтуға көмектеседі және осылайша инсульт ықтималдығын азайтады.

Жүрек — жүрек ағзасы арқылы өтетін қан мөлшерінің 10% — ы ас қорыту аппаратына жіберіледі. Ораза кезінде бұл пайыз азаяды, өз кезегінде жүрек аз қарқынды жұмыс істейді және тозбайды. Ораза ұстаған адамның денесінде сақталған майлар күйіп кетеді, бұл қандағы холестеринге пайдалы әсер етеді, ол қалыпты күндері қан тамырларының қабырғаларында орналасады және артериосклерозға және жоғары қысымға әкелуі мүмкін.

Қан — ораза қандағы судың мөлшерін азайтады, бұл оның қалыңдатылуына әкеледі. Бұл өз кезегінде тамырлардағы қан мөлшерін азайтады, бұл простогландиннің секрециясын арттырады, қан тамырлары жүйесінде маңызды рөл атқаратын, асқазан жарасы мен босануды жеңілдетеді.

Тері жағдайы — терідегі ораза кезінде, қан сияқты, судың мөлшері азаяды және бұл факт көптеген тері ауруларын емдеуге ықпал етеді және мыналарға әкеледі: иммунитеттің жоғарылауы, дененің үлкен бөліктеріне таралатын тері ауруларының ықтималдығын азайту, мысалы, аллергиялық аурулардың төмендеуі, безеудің кейбір себептерін жою және тіпті қатерлі ісік аурулары.

Ұйқы безі — ораза ұйқы безіне демалуға тамаша мүмкіндік береді. Ұйқы безі қантты тіндерде жиналатын құрғақ немесе майлы заттарға айналдыратын инсулин шығарады. Егер шығарылған инсулин мөлшері артық тағамға байланысты асып кетсе, онда ол ұйқы безіне әсер етеді және шаршауды тудырады. Ақыр соңында, ол өз функцияларын қандағы қант жинау арқылы орындай алмайды, бұл кейіннен қант диабетін тудыруы мүмкін.

Бауыр — бауыр ораза кезінде өз қызметін белсендіреді. Улы заттар ағзадан қуық пен тоқ ішек арқылы шығарылады. Бұл процесс ағзадағы сақталған майларды жоюға көмектеседі және бауыр жасушаларын белсендіреді.

Бүйрек — ораза кезінде ағзадағы сұйықтық концентрациясының төмендеуі бүйректің жұмысына оң әсер етеді, атап айтқанда қан қысымының төмендеуіне әкеледі, бұл жоғары қан қысымы бар адамдар үшін пайдалы. Сондай-ақ, ораза кезінде натрий, оксалаттар және фосфаттар сияқты тұздардың концентрациясы төмендейді, бұл тастар мен ісіктерді құрайтын шөгінділердің алдын алады.

Жасушалар — адам ағзасы әр секунд сайын онда 2,5 миллионнан астам жасуша өліп, туылатындай етіп жасалған, организм үнемі жасушаларды жаңартумен айналысады. Ораза кезінде дене белсенді жұмыс істей бастайды және жасушалардың қалпына келу процесін белсендіреді.

Көз — ораза кезінде ағзадан ағып кету мөлшері қалыпқа келеді, мысалы, оның физиологиялық сақталуына жауап беретін көзден жас ағуы. Сондай-ақ, көздің ішкі қысымы төмендейді, бұл глаукома сияқты қауіпті аурулары бар науқастың жағдайына оң әсер етеді және тор қабығындағы қосымша аурулардың пайда болуын азайтады.

Буындар — ораза кезінде адам ағзасы бірлескен ауырсынудың себептері болып табылатын улы заттардан тазартылады. Медицинада мұндай тазартудың оразадан басқа емі әлі табылған жоқ. Сондай-ақ, бұл подагра зақымдану ықтималдығын азайтады, оның себебі буындарда зәр қышқылының көп мөлшерде жауын-шашыны және сапасыз ет жеу мен сүт ішу.

Рамазан айына арналған пайдалы кеңестер.

Доктор Фарук Хафижи, Оңтүстік Африка Ислам медициналық қауымдастығының мүшесі, қасиетті Рамазан айында ораза ұстайтындарда пайда болатын денсаулыққа қатысты кейбір мәселелерді болдырмауға көмектесетін пайдалы кеңестер береді.
Доктор Хафижидің айтуынша, осы кеңестерге сүйене отырып, сіз физикалық ыңғайсыздық сезімін азайтып, Рамазанның рухани мәніне толықтай назар аудара аласыз.
Қасиетті Рамазан айында сіздің тамағыңыз әдеттегіден мүлдем өзгеше болмауы керек және мүмкіндігінше қарапайым, теңдестірілген болуы керек және оған көкөністер, жемістер, ет, құс еті, балық, нан, жарма және сүт өнімдері сияқты әр топтың өнімдері кіруі керек.
Қуырылған тағам денсаулыққа зиянды және оны тұтынуды шектеу керек. Мұндай тағам ас қорытуды, жүрек айнуын тудырады.

Жеуге болмайды: майлы және қуырылған тағамдар; артық қант бар тағамдар.

Аулақ болыңыз: сухур кезінде артық тамақтану; сухур кезінде тым көп ішу (осыған байланысты күн ішінде тонды ұстап тұру үшін қажет минералды тұздар ағзадан шығарылады).

Ақниет КӘРІМ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *